hannuaro1

Poliitikot pettää itseään, meneekö äänet pettureille?

  • lisää tukea vaaditaan
    lisää tukea vaaditaan
  • Rahat ei riitä
    Rahat ei riitä

Tuulivoiman rakentamisen edistäminen valtion ylisuurella tuuli tukijärjestelmällä on epäonnistunut täydellisesti.

Laskelmat pielessä, markkinahinta-arviot pielessä, työllistävyys pielessä, kotimaisuus ei toteutunut, ainoastaan haittavaikutukset joita ei kerrottu tulevan, ovat lisääntyneet arvioiduista.

Nyt ei riitä valtiolla tukirahat, eikä viranomaiset pysäytä käsistä ryöstäytynyttä rahan kulutusta tuulisähkön tukemiseen, vaikka ohjeen mukaan se pitää hoitaa!

"Jotta korvaukset eivät ajan mittaan nousisi liian korkeiksi, Suomen viranomaiset ovat vahvistaneet seuraavansa tuotantokustannuksia vuosittain ja mukauttavansa tarvittaessa tukea ohjelmaan liittyvien uusien voimaloiden osalta." 

http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/239404/239404_1200857_37_2.pdf

Syöttötariffiasetuksen aikaansaanut ministeri Mauri Pekkarinen käytti asetuksen laadintaan asiantuntijoina tuulivoimamyönteisiä konsultteja. Ulkomailta oli selvää tutkimustietoa jo olemassa joka ohitettiin oman edun nimissä. Rahastus onnistuu Tanskassa ja Saksassa, niin miksei sitten Suomessa voida tuulivoimaa pyörittää julkisen rahan varassa. 

Hommaa vielä markkinoitiin ilmastonsuojelu pakolla johon Suomi on sitoutunut. - Tuulivoima ei vaan liity asiaan muuta kuin ilmaston saastumisen edistämisellä. Vrt. Saksan ja Tanskan CO2 päästöjen lisääntyminen tuulivoiman myötä.

 "Tuulivoima ylitti vuoden 2014 sähkön hankintapaletissa reilusti yhden (1,3) prosentin osuuden. Tuulituotannon määrässä kirjattiin myös tasaluvun eli yhden terawattitunnin ylitys (1,1 TWh). Tuotanto kasvoi edellisvuodesta 43 prosenttia."

http://www.verkkouutiset.fi/talous/et_sahkon_kulutus_2014-30876

Tuulitukeen kuluu nyt suhteettoman suuri rahamäärä verrattuna sähkön määrään. Tämä aiheuttaa toisille omillaan toimeen tuleville sähköntuotantomuodoille kohtuuttoman haitan. Ei kannata enää oikein edes pitää vanhoja järjestelmiä kunnossa, saatikka että niitä uudistettaisiin investoimalla parempaan uuteen tekniikkaan.

Iltalehdessä 20.1.2015 Osmo Soininvaara kiteytti tuulivoima asian yksinkertaisesti: "Petoksista kaikkein typerin on itsepetos"

Vihreiden Oras Tynkkynen ei vielä ymmärrä mitä Soininvaara sanoi, vaan kirjoittaa blogissaan:

"Tuulivoimatuotannosta kertyy verotuloja sekä valtiolle että sijoituskunnille. Voimaloista maksetaan kiinteistöveroa, tuulivoimayhtiöt maksavat yhteisöveroa ja työntekijät tuloveroa. Nämä verotulot korvaavat osan tariffista aiheutuvista kustannuksista."

"Kaikkinensa tuulivoima on yhteiskunnalle kannattava investointi. Tulevaisuudessa kannattaa toki miettiä, miten tukia voidaan rukata kustannustehokkaammiksi. Tavoitteena on päivä, jolloin tuulivoima ei tarvitse tukia lainkaan."

http://www.vihreat.fi/blogit/oras-tynkkynen/kallis-tuulivoima-saastaa-rahaa

Olematon ajoittainen ja turha tuulivoimatuotanto alkaa syömään verotuloja n.300 miljoonaa euroa vuodessa seuraavien 12 vuoden ajan jos ei asiaan virkamiehet puutu niin kuin sääntö mahdollistaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

http://www.telegraph.co.uk/comment/telegraph-view/...

Edinburghin herttua ei ole uskonut satuiluun tuulivoiman suhteen. Jo 3 vuotta sitten hän löi faktat pöytään, mitkään tuulivoimalle asetetuista tavoitteista eivät ole toteutuneet!

Vaikka rakennettaisiin 10 000 tuulivoimalaa kaikki paikat täyteen, eivät ne ratkaisisi energiantuotannon ongelmaa Suomessa kun niistä ei ole ollut ratkaisuksi Englannissakaan. Pakkasjaksoilla tuulivoimalat eivät tuota juurikaan mitään. http://www.telegraph.co.uk/news/earth/energy/11358...

"Even if we were to build 10,000 wind turbines between now and then, they would come nowhere near meeting a third of our electricity needs – indeed, during the coldest winter months, when demand is highest, they would supply only about one tenth of the demand. Yet the cost will nevertheless be met by every household in the country. Electricity generated by wind is vastly more expensive than that generated by gas-fired power stations. And yet the Government is determined to press on with its hopeless strategy."

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Häpeällistä tämä tukipolitiikka on tuulivoiman suhteen myös suomalaisille.
Tarpeettoman tuulivoiman tukeen riittää julkista rahaa 3000.000.000 euroa (3 miljardia), mutta sähkölinjojen kunnossapitoon ei saada työväkeä eikä rahaa. Kannattamatonta tuulivoimaa kannattaa tukea aina vaan enemmän, eikä se siitä sen kannattavammaksi muutu. Ainoastaan valtion ohjaus ohjaa muut itsessään toimeentulevat sähköntuottajat pois, eikä esim. uusia ydinvoimaloita kannata enää rakentaa, saksalainen E.ON vetäytyi tämän takia pois Fennovoiman ydinvoimala hankkeesta.
Porin Energia miettii mitä tekee Aittaluodon vanhalle voimalaitokselle. Uudistamistarvetta olisi mutta ei oikein enää kannata, kun tuulivoima ottaa markkinat haltuun väkisin suurella valtion tukirahalla. Voimalaitoksen polttoaineena käytetään pääasiassa kotimaista puuta ja turvetta. Kotimaisten polttoaineiden käyttö työllistää suoraan ja välillisesti useita satoja henkilöitä Satakunnan alueella.
Nämä ns.tuulivoimapuistot ei työllistä kuin muutaman Suomessa, valvomot on ulkomailla, voimalat ostetaan Espanjasta ym. ulkomailta ja pystytetään valmistajan työväellä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Ei mun taaskaan tarvitse laittaa kuin pelkkä linkki :)
http://tuulivahinko.fi

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Power-sys...

Tämä linkki näyttää sen kuinka tuulivahinkomittarin odotetaan tikittävän, nyt odotetaan tikittävän harvakseltaan, koska on odotettavissa tyyntä pakkasjaksoa;)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Oops! Market data unavailable (error code: EC-01). Eivät kehtaa näyttää...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #6

Tänne näkyy vielä, Ruotsin luvut ovat vielä 500 MW:n kieppeillä, huomiselle ennuste olisi sitäkin alhaisempi.

Muilla lähentelee nollaa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Häpeällinen tuki kerätään kotitalouksilta, joilla on muita suurempi sähkövero. Eikä ole tosiaan muuta keinoa kuin vaan toivoa rauhallista tyyntä ilmaa. Ei tuule meillä, ei kulu tukieurot turhuuteen teillä.. Pitää muuttaa jo laulujen sanat paremmin köyhille sopivammaksi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Tuki maksetaan valtion budjetista. Käytännössä tuki kerätään pieniltä sähkönkäyttäjiltä kuten esimerkiksi kotitalouksilta, joilla on muita suurempi sähkövero."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012119048893_u...

Olli Ainolan tutkimukset julkaistiin Iltasanomissa 20.1.2015, juttu sai jopa tuulivoimayhdistyksen huolestumaan ettei omat suunnitelmat ansiottomasta rikastumisesta ehkä pitäisikään paikkaansa ihan koko elämää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset