hannuaro1

Kaupankäyntiä tuulivoimamelulla

  • Kuka syö tukirahat
    Kuka syö tukirahat

Tuulivoima on itsessään kannattamaton sähköntuotantomuoto, eikä tämä ole mielipide vaan fakta. Poliittisella ohjauksella rakentaminen kannattaa, nyt julkista rahaa on kulunut jo yli 200 miljoona euroa, ja piikki on vielä auki. Suomi on talouskriisissä, valtion velka on jo lähes 100 miljardia euroa.

Tilanne on huono, jokainen suomalainen saa syntyessään 274 euron arvoisen äitiyspakkauksen ja lähes 18 000 euroa valtion velkaa – sekä kotikunnan velat siihen päälle. Fiksua ja vastuullista? Viime vuosina Suomi on velkaantunut nopeammin kuin koskaan ennen. Syynä on järjettömät poliittiset ohjaukset, hyvin toimeentulevat suomalaiset jättävät kotimaansa verotuksen takia. Teollisuustuotanto ei Suomessa tuota niin hyvin kuin naapurimaissa, siitä syntyy myös tappioita.

Tuulivoima on särkenyt kaikki kauniit odotukset ja illuusiot, - infra- ja matalataajuinen melu on todellinen terveysriski lähiasukkaille, - valtava koko on ympäristöhaitta, se tappaa lähialueen lepakot ilmanpaine vaihteluilla, - paikkakunnalla kiinteistöjen arvot romahtaa, alle kahden kilometrin ei myönnetä rakennuslupia, - melun takia. Metsästäjillä ei alueella ole mitään riistaa enää, eikä metsästyslupia uusita tuulivoimapuistojen alueelle.. Ja mitä vielä, no niin onhan tuulisähkön myynti erikoisen hyvin tuottavaa sähkökauppaa, kaiken sekundasähkön mitä tuulen mukana epätasaisesti tulee saa laskuttaa valtiontakuu hinnan mukaisesti 105,30 euroa/MWh valtionkonttorista.

Bisnes on tuulivoimayrittäjän kannalta riskitön rahan tuotantomuoto. Sopivan melumallinnuksen saa ostaa netistä tuulivoimakaavoitusta varten. Rakennuslupahakemuksen voi esittää noin 2 - 5 MW:n tuulivoimalasta, tornin korkeus 120 - 160 metriä, - kaikki hyväksytään. Omaa pääomaa ei tarvita kuin 2500 euroa, kenen rahoilla tuulivoimaloita ostetaan, se ei kiinnosta ketään.

Viranomaisten saaminen tuulivoimamyönteisiksi onnistuu hyvin järjestetyllä mainoskampanjalla ja seminaareissa joissa puhujiksi saadaan ministeritason puheammattilaisia, ja poliittinen ohjaus oikein vaatii lisää tuulivoimaloita. Porissa vielä pureskellaan pikkuongelmaa: - Eikö tuulivoimaloita saisi rakentaa lähelle asuntoja ja kysellään ihmeissään että kaavoitettiinko sitten turhaan naapurin maille.

Epäonnistumisesta ns. "tuulivoimapuisto" rakentamisessa on selitykset valmiina: Kaupunki ensisijaisesti tarjosi aluetta tuulivoimaloille, tai asia on vielä uutta meillekin, alalta ei ole vielä vertaisarvioitua tutkimustietoa. - Jokainen ongelma on tiedossa ja tutkittu perusteellisesti, niin melusaaste, kuin taloudellinen puoli (syö enemmän kuin tienaa), vielä tunnetaan ympäristölle aiheutuvat haitat, esim. Helsingin selvitykset vuodelta 2001 ja 2002 aiheutti sen ettei Helsingin alueelle tuulivoimaloita pystytetä.

Tuulivoimalat työnnetään nyt riittävän kauas Länsirannikolle, pois pääkaupunkiseudulta ilman sen kummempia omantunnontuskia. Näin osoitettaisiin maailmalle että puhdistetaan ilmastoa eikä huomioida paljonko samalla tehdään vahinkoa kaatamalla metsää ja kulutetaan raaka-aineita tuulivoimalan ja sen jalustan rakentamiseen. Säätövoima jää valmiustilaan, ns. jalka kaasulla seuraamaan tilannetta jos tuuli tyyntyy ym. kuluttaa turhaan laitteita ja on kallista.

Pohjois-Hollannin maakunta kielsi tuulivoiman käytön perustaen kieltonsa laskelmiin, jossa osoitettiin, että tuulivoiman lisärakentaminen vain lisää CO2 päästöjä.

Suomeen ei kannata rakentaa yhtään tuulivoimalaa. Täysin järjetöntä joka suhteessa, talouden, luonnon, terveyden jne.. pelkkää haittaa myös sähköntuotantoon. Liian härskiä julkisen rahan kulutusta joka vielä valuu pääasiassa ulkomaille = likaista sähköä korruptoituneen virkakoneiston avulla.

Ympäristönsuojelulaki, luonnonsuojelulaki, jätelaki, naapuruussuhteista annettu laki ja terveydensuojelulaki on kaavoituksessa ohitettu liian kevyesti. Analyyttinen, teknisten ja taloudellisten tosiasioiden mukainen toiminta on sivuutettu tuulivoimarakentamisessa. Kenen luvalla oikeusvaltiossa on mahdollista tehdä maaseutua asumiskelvottomaksi valtavia tuulivoimaloita rakentamalla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Olin viime viikolla Hailuodossa. Oulunsalon riutunkarissa on viisi tuulivoimalaa joista kaksi näyttää olevan toiminnassa, pyörivät jos pyörivät.

Hailudon marjaniemessä on ollut kolme tuulivoimalaa, yksi näytti olevan toiminnassa, kahdesta muusta oli muistona perustukset.

Ilmeisesti investoijat ovat vetäytymässä näiltä markkinoilta. Vai odottavatko pengertietä Hailuotoon, siellä saataisi avautua uusia tuulia revonselältä.

Vai olisiko?. Puolustusvoimat haluavat vapaan ilmatilan Oulunsalon lentokentäle.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Itse työmatkoilla ajelen parikertaa viikossa kolmen tuulivoimalan ohi. Todella harvoin pyörivät. Kertaakaan kaikki eivät ole toimineet. Huonoa tuuria?
Mielestäni tyynellä pitäisi pyörittää näitä myllyjä, vaikkapa hiilivoimalla. Tämmöinen saa epäläilemään päättäjien järjenjuoksua.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tyynellä ilmalla ja aurinkonpaisteessa pitää tuulivoimaloiden siipiä pyörittää, tuulivoimalan siipi voi painaa n. 18 tonnia kpl ja nuo painot vaaka-akselin päässä aiheuttaa muuten laakerien ja akselin vaurioitumista.
Aurinkonpaiste taas vääntää komposiittirakenteista siipeä pois säädetystä mallista.
Tuulivoimalat kuluttaa myös paljon sähköä, mutta se ei ole 105,30 euroa/MWh hintaista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hyvää tekstiä! Kertaus on opintojen äiti.

Vaan ei se näytä vaikuttavan päätöksentekijöihin.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomen takuuhinta tuulisähkölle, syöttötariffin taso on liian korkea, - se oli laskettu tarkoitushakuisesti tuulivoimatoimijoiden kohtuuttoman edun takaamiseksi. Hyväveliverkosto (korruptio) ottaa nyt valtiokonttorista loputkin rahat pois.

"Tuulivoimalatekniikan kehityksen vaikutus syöttötariffin tasoon"
https://drive.google.com/file/d/0B9q0zsUMXnWHdHRVe...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Porissa on nyt kaupunginvaltuustossa pureskeltavana kahden kilometrin puskurivyöhyke tuulivoimaloille, - tämän päivän SK lehti julkaisee pitkän ja perustellun kirjoituksen kokemuksien perusteella asiasta.
Mielipiteen esittäjänä on nyt kolme naista Peittoon tuulivoimapuiston naapurista.
Kokoomusta lukuunottamatta kaikki valtuustoryhmät kannattavat kahden kilometrin etäisyyttä asutuksen ja tuulivoimaloiden välille.
Tekninen apulaiskaupunginjohtaja esittää kuitenkin valtuustolle että asia merkitään tiedoksi. (johtaja on vuokrannut tuulivoimalalle paikan alle kilometrin päästä asunnosta)
Nyt Porissa mitataan onko demokratiavaje totta.

Tapani Lahnakoski

Kuinka paljon näitä jököttäjiä jo Suomen rannikoilla onkaan?

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/riutunkarin-rikk...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Kalevan jutun kommenteissa löytyi oikea ´helmi´ ;

" winwin 22.9.2013 12:46

Käänteinen syöttötariffi olisi kaikkien etu.Seisova mylly saisi tukea, jos vähänkin pyörähtää, tulisi sanktio.Näin sijoittaja saisi vielä varmemman tuoton,myllyjen naapurit välttyisivät melu ja välkehaitalta.Kiinteistöjen arvon alenema olisi pienempi.Todellista energiaa syntyisi suunnilleen saman verran kuin nytkin, 0-1% energiatarpeesta."

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Näin järjettömiä tai oikeastaan mielipuolisia suunnitelmia oli täällä Kotkassa vielä muutama vuosi sitten ; nyt ne - luojan kiitos- tuntuvat jo kaukaisilta painajaisunilta :

http://www.kymensanomat.fi/Online/2012/03/14/Tuuli...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro
Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Mitä suurempi huijaus, - sitä kauemmin se saa jatkua!

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hesarissa on kirjoitus, - siinä on huomattu tuulisähkön tuottavan ongelmia.

"Sähkö ei enää ole bulkkituote, vaan sen arvo markkinoilla vaihtelee eri ajankohtina. Kun vaihteleva uusiutuva tuotanto, kuten tuuli- ja aurinkoenergia, kasvaa, olemme yhä useammin tilanteessa, jossa sähköä on hetkellisesti runsaasti tarjolla. Välillä siitä tulee niukkuutta."

http://www.hs.fi/mielipide/a1439953642364

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Vesa Viljaselta hyvä kirjoitus tuulivoimaloiden meluhaitoista, (teksti alla):

http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/mielipide/mi...

Toiminnanjohtaja Anni Mikkonen Tuulivoimayhdistys ry:stä vakuuttaa Aamuset-lehdessä (15.8.) tuulivoimamelun mallinnuksen ja ohjeistuksien toimivuutta.

Melumallinnukset laaditaan tuulivoimakaavoitusta varten. Niiden avulla kuntapäättäjät joutuvat arvioimaan mahdollista meluhaittaa karttapohjiin piirrettyjen melukäyrien avulla. On selvää, että melukäyristä ei saa äänihavaintoja. Tuulivoimatoimijat kustantavat mallinnukset. Suomessa on meneillään useita kymmeniä tuulivoimakaavoituksia eri paikkakunnilla.

Asukkaat ovat yllättyneet ja pettyneet tuulivoimaloiden käytönajan meluun useilla tuulivoimapaikkakunnilla (Pori, Luhanka, Salon Märy, Merikarvia). Melutasot eivät olleet sitä mitä luvattiin. Porin Peittoon asukkaat toivat heti voimaloiden käynnistymisen (joulukuu 2013) yhteydessä esille: ”Meitä on petetty, on kuin hornetit nousisivat, mutta eivät pääse”.

Merikarvialla on iso perhe (8 lasta) joutunut muuttamaan omakotitalostaan pois 1,5 kilometrin etäisyydellä olevien tuulivoimaloista kokemansa meluhaitan takia. Salon Märynummen asukkaat ovat pyytäneet kaupungilta melumittauksia kokemansa meluhaitan selvittämiseksi noin 700 metrin lähimmistä asunnoista sijaitsevista 5 MW:n tuulivoimaloista.

Mallinnuslaskennat tehdään kansainvälisten standardien mukaisesti. Laskenta ei ota huomioon Suomen ilmasto-olosuhteissa tapahtuvaa äänen taipumista ilmakerrosten lämpötilaerojen seurauksena, jolloin turbiinin ääni muuttuu sykkiväksi. Äänen sykkivyyden seurauksena tulee laskentamalliin lisätä viisi desibeliä. Kohdalleni tulleissa noin 30 meluselvityksessä sykkivyydestä johtuvaa lisäystä ei yhdessäkään kohteessa ole huomioitu.

Vaadittava etäisyys tuulivoimaloiden ja asuntojen välillä kasvaa noin kaksinkertaiseksi eli kilometrin suojaetäisyys siirtyy kahteen kilometriin.

Meluraja on yöaikana 25 desibeliä tunnin keskiarvona mitattuna. Melumallinnuslaskentaan tulee sisällyttää myös sisätilan luotettavat meluarviot. Sisätilojen melutasojen mittaus vaatii hyvää asiantuntemusta. Luotettavia sisätilamelumittauksia ei ole tehty, osittain tuulivoimatoimijoiden vastustuksen takia.

Useissa kunnissa valtuusto on päättänyt tuulivoimaloiden ja asutuksen välille kahden kilometrin suojaetäisyyden. Samaa kahden kilometrin etäisyyttä suosittelee myös sosiaali- ja terveysministeriö.

Vesa Viljanen, Johtava ääniasiantuntija, Noisecontrol

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Lepakoita ei ole juuri näkynyt elokuun yötaivasta vasten. Pari oikukasta hyönteiskesää on tehnyt tehtävänsä. Omenoita( ja marjoja) tosin on suorastaan liikaa, puut pudottelevat keskentekoisina pois. Eli aivan alkukesästä pölyttäjiä lienee kuitenkin ollut, mutta koleus ja sateet myöhemmin romahduttivat lentävien määrää. Saa nähdä palaavatko nahkasiivet nyt lämpöisten kelien virvoittamien niveljalkaisten nostaessa ilmaherruuttaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimaloiden siipien aiheuttamat ilmanpainevaihtelut tappaa lähistön lepakot.

http://www.academia.edu/227807/Barotrauma_is_a_sig...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Hannu

Nykypäivä-lehden viimeisimmässä numerossa (n:o 29) on diplomi-insinööri Tapio Pitkärannan vastaus tuulivoimayhdistyksen Anni Mikkosen aikaisempaan kirjoitukseen melumallinnuksista.

Kirjoituksessaan Pitkäranta yksiselitteisesti kumoaa kaikki Mikkosen hatarat väitteet melumittauksista ; varmaankin kiinnostaa sinua.

Pitkäranta lopettaa kirjoituksensa tyhjentävästi : " Portugalissa korkein oikeus hyväksyi miljoonaluokan korvaukset perheelle tuulivoiman aiheuttamasta terveyshaitasta. Ihmisten terveydellä ei voi leikkiä."

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

http://issuu.com/vakkasuomensanomat/docs/tiistai_1...

Vakka-Suomen Sanomat julkaisi saman jutun. Tapio Pitkäranta onnistuu kuvaamaan ongelmaa kansantajuisesti. Odottaisin, että myös poliitikot ja päättäjät alkavat vihdoin ymmärtämään melumallinnukseen liittyviä kuvioita. Mallinnuksilla on voitu ohittaa ongelmakohdat ja todellisia mittauksia melusta tehdään sitten vasta kun voimalat ovat toiminnassa, jos silloinkaan, miten sitten Porissa ongelmat hoidetaan?

Mikäli teollisuusluokan tuulivoimaloita on päästy rakentamaan puutteellisiin melumallinnukseen nojaten, rakennusluvat taskussa, on lähes varmaa, että suojaetäisyydet asutukseen, kouluihin, työpaikoille jne. ovat liian lyhyitä. Porissa Lyttylä – Kellahden asukkaat joutuvat nyt tosiasian edessä toteamaan, että lupaukset meluttomuudesta eivät pitäneet paikkaansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset