hannuaro1

Kaikki blogit puheenaiheesta Kiky-sopimus

Työajan lyhennys seuraavaksi työelämätavoitteeksi

Ison-Britannian ammattiliittojen keskusjärjestön TUC:n osastopäällikkö Kate Bell kirjoitti maaliskuussa International Politics and Society -lehdessä, että nyt on ammattiliittojen alettava ajaa työajan lyhentämistä, mikä käytännössä tarkoittaisi nelipäiväistä työviikkoa. Hän perustelee asiaa automaation ja digitalisaation tuottamilla hyödyillä.

Kompromissi palkankorotusneuvotteluihin ja nollatuntisopimuksiin

Ammattiyhdistysväki on innoissaan nousukauden saapumisesta Suomeen. Kikyssä esimerkiksi osan lomarahoistaan menettäneet mielensä pahoittaneet ovat povaamassa toinen toistaan suurempia korotuksia syksyn neuvotteluihin. Julkisuudessa on vertailtu tilannetta ulkomaiden esimerkkeihin, joissa on saatu neuvoteltua jopa 2-6% vuotuisia korotuksia. Vaikka sympatiani ovat jokaisen palkkatyöläisen puolella, niin esittäisin silti kansakunnan etujen nimissä palkankorotusten nollalinjan jatkamista. Syitä sille on vaikka kuinka.

Kiky alkaa purra

Selailin tänään Kauppalehteä. Lehdessä Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen kertoo, että yritykset ovat saaneet kikystä eli kilpailukykypaketista positiivisen signaalin, mikä näkyy sekä tilauksissa että uusissa rekrytoinneissa. 

Teknologiateollisuusyritykset ovat palkanneet uutta väkeä tammi-maaliskuussa 11 000 ja viime vuonna kokonaisuudessaan 28 500. Määrät ovat merkittäviä.

Ansiotulojen pudottaminen olisi järjetöntä

Tuli tässä selailtua päivän uutisvirtaa, eikä tässä voi olla kommentoimatta yhtä uutista.

Lainaus uutisesta: ”Mattilan oma palkka-ansio oli vuonna 2015 yli 1,66 miljoonaa euroa eli hän ansaitsi 70 kertaa enemmän kuin keskiverto tulonsaaja.”

Ei ole Mattilan oma palkka edes sitoutettu tehtyyn työmäärään, ammattitaitoon, yhteiskunnalliseen arvoon ja tärkeyteen, ettei hänellä ole mitään asiaa edes puhua palkkamaltista.

EK se antaa syöttöjä palkansaajien lapaan

 Kyllä sitä voisi mielensä pahoittaa Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK:n) ja Metsäteollisuuden viimeaikaisista ulostuloista, jos ei sattuisi olemaan kuntavaaleihin valmistautuminen kuumimmillaan. Sitä voisi tyhmempi luulla, että nyt palkansaajat ja muut ei pääomatuloilla elävät ymmärtäisivät kuka on kenenkin puolella.

Kikyjen seuraus

Elinkeinoelämän keskusliiton uusi puheenjohtaja Mattila jatkaa liiton kirveslinjaa ja edellyttää lisää kilpailukykysopimuksia.

Hän sanoo, että Suomi on muutostilanteessa, jossa työntekijöiden työehdoista eivät enää päätä EK:n ja SAK:n kaltaiset keskusjärjestöt vaan liitot alakohtaisesti.

Jos röökaajat lopettaisivat, olisi kiky-lisä enää 4min/työntekijä

Sanottakoon heti aluksi, että kaikki ihmiset ovat pohjimmaltaan ihania, myös röökaajat. Vihapuhe olkoon minusta kaukana kuin itä lännestä, vaikka ne Beringinsalmella yhtyvätkin.

Tutkiskelin aamulla tupakointitilastoja ja työllisyysastetta Suomessa. Ja tein myös joitakin laskelmia. Työllisiä on Suomessa noin 2 421 000 (1). Aikuisten tupakointiprosentti on noin 17%(2). Tämä tekee noin 411 500 tupakoitsijaa työelämässä. Tupakoinnin hintalapuksi on arvioitu ammattilaisten toimesta 1,5mrd €/vuosi (3). 

Hallituksen leikkaukset tutkimukseen vaarantavat kasvun

Hallitus on valinnut linjakseen saman, jonka vuoksi monet suomalaisista yrityksistä ovat menettäneet kilpailukykynsä kansainvälisillä markkinoilla. Vuodesta 2012 lähtien yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot ovat laskeneet merkittävästi. Tällä on suora syy-seuraussuhde syntyviin uusiin tuotteisiin ja innovaatioihin eli mitä vähemmän panostetaan uuden kehittämiseen, niin sitä vähemmän innovaatioita ja uusia tuotteita oikeasti syntyy. 2010-luvulla suuri osa suomalaisista ICT- ja korkean teknologian yrityksistä on vähentänyt väkeä tuotekehityksestä ja tutkimuksesta.

Vaikuttaako sairaanhoitajien lomarahasäästö vientiteollisuuteen?

Ei vaikuta, mutta kuka tuollaisen kysymyksen edes esittää? Viimeksi kysymyksen ja väitteen esitti Li Andersson vaihtoehtobudjettikeskustelussa 9.10. Hän vaati hallitusta selittämään, miten Kuopiossa asuvien sairaanhoitajien lomarahasäästöt edistävät vientiä.

Onkohan hallitus taas eläkeläisten kukkarolla?

Tilastokeskus on julkaissut kolmannen vuosineljänneksen lopun ansiotasoindeksin ja kuluttajahintaindeksin arvot. Ansiotasoindeksi on noussut 1,2 prosenttia viimevuodesta ja kuluttajahintaindeksi 0,4 prosenttia. Näistä saadaan laskettua eläkeindeksin muutos käyttäen nykyistä 20/80 taitettua indeksiä ja saadaan 0,56 prosenttia. Saapa nähdä, toteutuuko tämä. Hallitushan vaati kiky-sopimukseen palkkojen jäädytyksen tai itse asiassa palkkojen laskun työajan pidentämisen ja lomarahojen leikkauksen takia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä